Så ser framtidens boende ut

Att bo bra är något som blir allt viktigare för oss svenskar och det är en stor anledning till att bostadspriserna skjutit i höjden under de senaste årtiondena. Det byggs mycket nytt och det finns många som tror att de vet hur framtidens boende kommer att se ut.

Tack vare vår unika position i branschen har vi kunnat trendspana och vi tycker oss ha ganska bra koll på vad folk kommer att tycka är viktigt i framtiden. Här listar vi de saker som bostadsköpare kommer att lägga allt större vikt vid de närmaste åren.

– Läge, läge, läge. Idag är det inte lika viktigt att ha nära till butiker eller uteställen som till exempel biografer, butiker eller restauranger. Tack vare streamingtjänster som Netflix tittar de flesta på tv. Tack vare onlinebutiker som Amazon eller Viagrastore.se handlar allt fler svenskar sina varor på internet. Och tack vare tjänster som Foodora beställer svenskarna oftare hem mat, då spela avståndet till närmaste restaurang mindre roll. Med läge menas istället närheten till natur, lekparker och motionsspår – sådant som allt fler värdesätter att ha inom gångavstånd.

– Arkitektur. Allt fler ser bostadens arkitektur som en viktig del och här är 60-talets brutala fyrkanter och Domus-lådor på väg ut. Hus i äldre stilar som art deco, jugend och Swedish Grace ökar kraftigt i popularitet och villor som byggs enligt den gamla skolan stiger mer i pris än så kallade moderna villor av fyrkantigt snitt.

– Trygghet. I takt med att antalet skjutningar och brott ökar värderar svenskarna lugna områden och även mindre orter högre.

– Solceller på taket. Inom en 20-årsperiod kommer förmodligen varje villa vara utrustad med solceller. Det är framtiden och det ger också billigare elkostnader – vilket är på tapeten redan idag.

– En trevlig trädgård. Efter pandemin tillbringar svenskarna allt mer tid hemma i trädgården och denna trend kommer att hålla i sig för en överskådlig framtid.