Medlemsbrev oktober 2020

 

 

Hej Hösten och alla Framtidare!

Vi hoppas att ni har klarat Covid 19 pandemin bra/skapligt hittills, och tyvärr så verkar det dröja länge till allt blir ”normalt” igen- om det nu någonsin kan bli som det var innan pandemin slog till. Här kommer lite nyheter och mycket läsning som uppmuntran!

Om samarbetet med Sveafastigheter Bostad:
Vi har haft ett möte med Sveafastigheter, och kan meddela att vi gemensamt har beslutat att i första hand inrikta oss på hus som ska byggas i Hagsätra. Det ligger främst i planeringen och ska upp på samråd i kommunfullmäktige i december i år. Framtidens referensgrupp (Ingela Blomberg, Maja Westman, Mette Kjörstad) träffar Sveafastigheter igen till våren för att planera aktuell lägenhetsutformning, beroende på om det blir hus för alla åldrar eller för andra halvan av livet. Samarbetet med Svea är utformat så att de bygger husen och Framtiden följer projekteringen och ge synpunkter på utformning av gemensamma lokaler efter samråd med blivande boende. Detta efter modell av processen om planeringen av det nya Kollektivhuset Kombo tillsammans med Familjebostäder. Framtiden ska även bistå de som ska flytta in att organisera sig.
Sveafastigheter ska ha en reklamkampanj i höst, till att börja med genom sociala medier.
Särskilt glädjande är att de har inrättat en möjlighet att fylla i att man vill bo i kollektivhus när man ställer sig i deras bostadskö (kostnadsfritt)- och vi vill uppmana alla Framtidens medlemmar att gå in på www.sveafastigheterbostad.se och ställa sig i kö där. Eftersom Bostadsförmedlingens kösystem inte har kollektivhus som alternativ, så är det bra att Svea genom sin kö kan påvisa behovet av kollektivhus för politiker och tjänstemän när de söker markanvisningar och planerar.

Läs- och informationstips:
Vi rekommenderar boken ”Gemenskap och samarbete: att bygga och bo i kollektivhus” av Ingrid Sillén, Kerstin Kärnekull och Elsa Grip. Den kan lånas på bibliotek eller beställas (160 kr plus porto) från eva.norrby1@gmail.com. Den är utmärkt som litteratur för en studiecirkel eller för egen kunskapsinhämtning.

Vi vill också slå ett slag för att läsa på www.kollektivhus.se  hemsida för den nationella föreningen Kollektivhus Nu. Där kan man få information och uppdateringar om vad som sker inom kollektivhusrörelsen i Sverige och internationellt. Det är Kollektivhus Nu som ger ut tidningen Bo Tillsammans,  man kan prenumrera på den på deras hemsida.

FaceBook-grupperna ”Kollektivhuslägenheter”, ”Kollektivhus-forum” och
”Vi som vill bo kollektivt när vi är gamla” är bra att gå med i för att se var det kan finnas ytterligare möjligheter till kollektivhusboende och att få kontakt med andra intressenter.

Hur har kollektivhusen hanterat pandemin?
De flesta kollektivhusen slutade med gemensamma måltider under våren, men har tagit upp det igen i olika omfattning. Många hus tar inte emot ”externa” besökare i sina gemensamma lokaler, så man har träffats ute/i trädgårdar eller hemma i lägenheterna. Kollektivhusen har kunnat märka ett stort intresse för att bo kollektivt sedan pandemin slog till – många har upptäckt att det vore trevligt med sällskap. Färdknäppen har fått ett 40-tal intresseförfrågningar sedan mars, och Facebook grupperna har ökat med närmare 500 medlemmar.

Insändare i Dagens Nyheter
Bertil Egerö och Elsa Grip skrev en insändare i DN som publicerades 4 oktober  med en uppmaning till politiker om en ny bostadspolitik som ger utrymme för gemenskap.

Vi hoppas att vi med detta brev håller Kollektivhuslågan vid liv, och att ni har trevlig läsning i höstmörkret!

Hälsningar från styrelsen
Ingela, Mette, Maja, Nina, Peter, Kristina och Agneta